Сімейне кафе-піцерія у Кропивницькому
Режим роботи:
ПН - НД: з 10:00 до 20:00
Замовлення приймаються до 19:30

Піца "Маргарита": історія та секрети приготування

Категорії

Піца «Маргарита» - це не тільки популярне у всьому світі блюдо. Ця піца має свою історію. Готується вона не складно, але виходить дуже ароматною, соковитою і смачною. Чудово виглядає в подачі. Як правило, меню будь-піцерії починається саме з назви «Маргарита».

Історія виникнення піци "Маргарита"

Саме слово «піца» походить від італійської назви «пита». Питою називали прості коржі з тіста або прісні плоскі пироги.

Незвичайну закуску, яка потім припала до смаку багатьом, придумали бідняки. На ці самі коржі вони клали різну начинку (овочі, гриби, зелень, бобові, м'ясо) і рясно посипали тертим або дрібно порізаним сиром. Закуска була смачна як в холодному, так і в гарячому вигляді. Її було зручно взяти з собою, швидко і смачно перекусити під час роботи.

Блюдо отримувало все більшого поширення і популярність. Тоді як багаті люди воліли делікатеси, в кафе для людей бідніше, піца була лідером за кількістю замовлень. З'явилася навіть спеціальна професія - піццайоло. Ці люди готували коржі з різними начинками, запікали готовий виріб в великих дров'яних печах.

Поява піци «Маргарита» датується 1889 роком. Король Умберто Перший і його дружина Маргарита Савойська вирушили відпочивати до своєї літньої резиденції в Неаполі. Королеві захотілося спробувати те, що їсть простий люд. Вона вже чула про піцу, тому попросила свого придворного кухаря приготувати саме її. Кухар запанікував, адже він був навчений готувати виключно делікатеси, а тут його просять приготувати їжу для бідняків. Але кухареві нічого не залишалося робити, як виконувати наказ королеви. Звернутися за допомогою було вирішено до місцевого пекаря по імені Рафаель Еспозіто. Також допомагати їм зголосилася дружина невдалого кухаря.

У спробах догодити королеві, вони приготували спільними зусиллями цілих три піци з різними видами начинки. Маргариті Савойської запропонували спробувати ніжну піцу з шинкою, сиром і ароматними травами, пікантну з помідорами, маслом і часником, а також просту піцу з помідорами, базиліком і сиром моцарелла. Саме третя піца і сподобалася королеві. Вона нагадала жінці кольори італійського прапора. Зелений, червоний і білий кольори символізують патріотизм, любов до батьківщини і дух простих людей.

Звичайно, приготована піца підкорила ще й смаком все королівське сімейство. Королева власноруч написала лист кухареві Рафаелю Еспозіто, де подякувала йому за виконану роботу. Пекар настільки розчулився, що в пориві натхнення назвав своє творіння «Маргаритою», в честь королеви. Лист від Савойської він помістив в рамочку і повісив над входом свого кафе. Це послужило відмінною рекламою і стало візитною карткою його закладу. 

Дане блюдо стало популярним не тільки серед бідного населення, а й частим гостем в знатних будинках.

Це цікаво! Заклад, де працював Рафаель Еспозіто, існує і до цього дня. Воно знаходиться в Неаполі, називається «BRANDI», на честь дружини підприємливого пекаря. Лист від королеви досі висить там.

Маргарита Савойська

Як подати піцу "Маргарита"?

Піцу рекомендується подавати до столу гарячою. Однак, і в холодному стані вона не менш смачна і апетитна.

В Італії до сирним піццам традиційно подається червоне вино. Альтернативою там вважають мінеральну воду без сиропів або ароматизаторів. Вона не перебиває смак піци, але при цьому дозволяє не їсти її всухом'ятку. Також допустимо замовляти до «Маргарити» чай.

Часто піцу подають з кока-колою або пивом. Особливо таке поєднання поширене серед молоді. Тим, хто хоче утриматися від вживання алкогольних напоїв, а також дітям, пропонують на вибір охолоджений апельсиновий або томатний сік.

піца Маргарита

Секрети приготування піци "Маргарита"

Італійські кухарі знають і пам'ятають про декілька секретів приготування королівської піци:

  1. Якщо тісто виходить недостатньо пластичним, вологим і липне до рук, то до нього слід додати більше борошна. Тісто вийшло дуже пористим і еластичним? Йому слід дати полежати 10 хвилин. Потім його потрібно заново зігнати і розкачати за допомогою качалки, натискаючи сильніше.
  2. Коли підошва піци підрум'янилася і ось-ось пригорить, а верх ще «не дійшов», то піцу варто витягнути їз духовки, накрити фольгою і поставити назад ще на 5-6 хвилин до повної готовності.
  3. Тісто вийде більш ніжним і повітряним, якщо борошно попередньо просіяти.
  4. Не варто змащувати деко олією перед випіканням. Достатньо лише злегка пріпилити його борошном.
  5. Змащувати основу для піци потрібно тільки остиглим соусом. Гарячий «обпікає» тісто, що негативно позначається на смакових якостях готового продукту.
  6. Італійці упевнені, що секрет смачної піци полягає в її простоті, тому не варто додавати в рецепт додаткові інгредієнти.

Таким чином, піца раніше вважалася їжею для нижчих верств населення, а сьогодні її із задоволенням їдять в кожному будинку. Піца «Маргарита» відмінно доповнить затишний романтичний вечір в компанії другої половинки, нагодує гостей на сімейному застілля, стане відмінною закускою на запальній вечірці з друзями.

( 6 )
Коментарі
Klstiv
21.11.2021, 12:34
Thank you, your site is very useful!
<a href=http://car-museum.ru/> </a>
Написати коментар
Ім'я*
Email
Напишіть відгук*
Доставка по місту
Доставка по місту
Свіжі інградієнти
Свіжі інградієнти
Гарне обслуговування
Гарне обслуговування
Самовивіз з кафе-піцерії
Самовивіз з кафе-піцерії